GENEL CERRAHİ
HAKKINDA

Genel cerrahi, göğüs, endokrin sistem, gastrointestinal sistem, kolon, karaciğer, pankreas ve rektum ile ilgili tıbbi sorunlarla uğraşan branştır.

Genel cerrahi, kompleks durumlarda zamanında teşhis etmek ve cerrahi müdahale sunmak için her bir hastanın bakımına dahil olan diğer uzmanlarla yakın işbirliği içinde çalışırlar.

  • Meme Muayenesi
  • Meme Taraması
  • Meme Kanseri Ameliyatları
  • Troit Ve Troit Kanseri Ameliyatları /takibi
  • Safra Kesesi Ameliyatları Laporoskopik
  • İnfraredle (Lazerle) Hemoroid Tedavisi
  • Diğer Bütün Cerrahi Tedaviler

Son dönemde meme hastalıkları ve kanseri, hemoroidin ameliyatsız infrared ile tedavisi, Tiroid hastalıkları ve cerrahisi, mide ve kolon kanseri ile cerrahi tedavisisi Genel Cerrahların en yoğun çalışma alanı olarak ortaya çıkıyor.

Genel Cerrahi Hakkında Sık Sorulan Sorular

Memede fark edilen her kitle kansere mi işaret eder?

Memede ele gelen kitlelerin % 90‘ indan fazlası kanser değildir. Bunlar genellikle meme içinde büyüyen fibrokistlerdir. Ele gelen bu yapılar hastalar tarafından tümör zannedilmektedir. İyi huylu tümörler büyüyebilir , memenin kendisi kitle gibi bir hal alabilir. Daha çok regl öncesi dönemde meme iç yapısı çok yoğun olduğu için o dönemde kendi kendine meme kontrolü yapan kişiler memesinde kitle var olduğu düşüncesi ile endişelenmektedir.

Kanserli dokuya bıçak değerse yayılır mı?

Genel olarak halk arasında adeta bir şehir efsanesi gibi “bıçak değerse kanser yayılır” gibi bir görüş vardır. Bu düşüncenin hakim olmasındaki başlıca nedenler: ameliyat korkusu, iyileşememe endişesi ve ameliyat öncesinde belirlenenden daha yaygın düzeyde tümör belirlenmesidir. Bu görüşten dolayı kanser ameliyatından kaçmak ve tedaviyi geçiktirmek durumunda kanserin yayılacağı bilinen bir gerçektir. Ancak kanserli dokularda yapılacak özellikle küratif (tedavi edici) ameliyatlarda tümörün yayılması yerine tedavi edilebildiği uzun yıllardan beri dünya genelinde ispat edilmiş bilimsel bir gerçektir.

Tiroid ameliyatı nasıl yapılır, riskleri var mıdır?

Tiroid cerrahisi sırasında karşılaşılabilecek en önemli riskler; kanama, kalıcı ses değişikliklerine neden olan ses tellerini uyaran sinir zedelenmesi ve hipoparatiroidiye yol açan vücudumuzun kalsiyum düzeyini ayarlayan paratiroid bezlerinin hasar görmesidir. Bu komplikasyonlar daha çok lenf nodu tutulumu olan ve çevreye yayılmış büyük tümörlerde, tiroid bezine yapılan ikinci ameliyatlarda ve göğüs kafesine doğru uzanım gösteren büyük guatrlarda olur.

Kıl dönmesi tedavi edilmezse sorun olur mu?

Kuyruk sokumunda apse ve akıntılar sürekli bir hal alır – yıllar süren kronik ve iltihabi akıntılar sonrasında düşük bir oranda da olsa kıl dönmesinden (pilonidal sinüs) epidermoid kanser gelişebilir. Kıl dönmesi zemininde ortalama 23 yıl sonunda, 50 yaş civarında ve dört erkeğe karşı bir kadında pilonidal kanser geliştiği belirlenmiştir.

Kansız, dikişsiz hemoroid ameliyatı nedir?

Klasik hemoroidektomi ameliyatında kullanılan neşterin yerine kesilecek yeri yakarak kesen ligasure cihazının kullanılmasıdır. Bu yöntem en az ısı yayılımı ve en az kömürleşme ile gerçekleştirildiğinden ameliyat oldukça kısa sürer , ameliyat sırasında kanama minimumdur ve bu nedenle dikiş atmayı gerektirmez. Evre 3 ve 4 eksternal ve internal hemoroidlerin tedavisinde kullanılır. Klasik cerrahiye göre operasyon sonrası ağrı oldukça azdır ve hastanın günlük rutinine dönmesi daha kısa sürede gerçekleşir.

Hastanemizde de başarıyla yapılan bazı tarama testlerine dair bilgi vermek isteriz. Kanser tarama testleri erken tanının hastalık kontrolünde önem kazandığı kanser türlerinde yapılmalıdır. Kanserde erken tanıyı sağlayan tarama yöntemleri de korunma kapsamında değerlendiriliyor.

Son dönemde en çok başvuru alınan ve tercih edilen bazı Genel Cerrahi uygulamaları:

  • Mide –kolorektal ve pankreas kanserlerinde laparoskopik ameliyatlar
  • Tiroidektomi ameliyatlarında sinir monitorizasyonu
  • Notes ( national orifis trans endoskopik surgery –doğal deliklerden transendoskopik cerrahi )
  • Sils( tek kesiden çok girişli tek port ile ) laparoskopik cerrahi
  • Orta ve üst yerleşimli rektal lezyonları transanal yolla cerrahi olarak çıkarmak zordur.transanal endoskopik ameliyat (teo) ile bu lezyonların çıkarılması kolaylaşmaktadır.
  • Hemoroidal hastalıklarda longo yöntemi (stapler hemoroidopeksi) ile tedavi
  • Oral beslenemeyen hastalarda peg (perkütan endoskopik gastrostomi) ve pej (perkütan endoskopik jejunostomi) ile mide veya incebarsaktan tüp ile besleme yöntemleri.
  • Erken evre meme kanserlerinde sentinel lenf nodu biyopsisi
BİRİM DOKTORLARIMIZ